 SZKOLNY TURNIEJ WARCABOWY  Nadeszła chwila rozstania...  „OKNO Z WIDOKIEM NA ARCHIPELAG”  Boże Ciało - Święto Ciała i Krwi Pańskiej
|
 „OKNO Z WIDOKIEM NA ARCHIPELAG”  Boże Ciało - Święto Ciała i Krwi Pańskiej  SZKOLNY TURNIEJ WARCABOWY
|
 Nadeszła chwila rozstania...  Ogłoszenia duszpasterskie  Pasowanie na czytelnika 2019  Boże Ciało - Święto Ciała i Krwi Pańskiej  SZKOLNY TURNIEJ WARCABOWY
|
|
|
|
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).
Program „Owoce i warzywa w szkole” jest kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/10 – 2013/14.
Skierowany jest do dzieci realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III. Szkoła w Sicinach przystąpiła do Programu w roku szkolnym2009/10.
Celem programu jest:
- trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie,
- propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia będzie ograniczenie występowania wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych, spowodowanych zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.
W dniu 29.08.2014r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencje Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej Programu „Owoce i warzywa w szkole”. Zgodnie z ww. rozporządzeniem poszerzony jest asortyment produktów, które będą przekazywane dzieciom uczestniczącym w programie. Dzieci otrzymają: jabłka, gruszki, truskawki, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidory koktajlowe, borówki amerykańskie, kalarepę oraz soki owocowe i warzywno-owocowe.
W szkole w Sicinach programem zostali objęci dzieci klasy 0 i uczniowie klas I-III. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje produkty owocowe i warzywne przez 10 tygodni w I semestrze i 10 tygodni w II semestrze. Dostarczane owoce i warzywa są gotowe do bezpośredniego spożycia i spełniają wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych.
.jpg)
|
|